Slib

Slib (1980-1983)

Alles over de Nederpopband Slib, opgetekend door Leo:

Het begin

Op mijn 16e kocht ik mijn eerste gitaar, een akoestische Spaanse gitaar van het merk Kumika. Ik heb 'm nog steeds. Mijn zoon pakt hem af en toe om er Stairway to heaven op te spelen.

Punk & puberteit

Na een voorzichtig begin met veel folky getokkel werd ik overweldigd door punk en puberteit. Met vrienden Gerard, Bart en Daan richtten wij een eigen Engelstalige punkband op, genaamd Short Life Band.

Ons drumstel bestond uit oude kartonnen zeeppoeder-verpakkingen en oude pannendeksels. Mijn basgitaar had ik zelf in elkaar geknutseld, de stemmechanieken waren slotbouten. De bas diende gestemd te worden met een waterpomptang.

De band hield tijdelijk op te bestaan omdat ik voor - naar later bleek - korte tijd naar de VS emigreerde.

Nederpop

Bij terugkomst bleek ik begeesterd te zijn door het verlangen om mezelf in Nederlandstalige liederen uit te drukken. Met Gerard en Daan werd de band heropgericht onder de naam Slib, een afkorting van Short Life Band met een nieuwe Nederlandse betekenis.

In de schemering

De eerste cassette die we maakten heette Af en toe de schreeuw van een vogel (niet meer in de handel verkrijgbaar), een half jaar later al gevolgd door In de schemering. Deze laatste cassette klonk een stuk beter omdat wij in de donkere kerstvakantie van 1981 konden beschikken over apparatuur van de toenmalige Delftse band De Div.

De opnames werden gemaakt op de studentenflat van Gerard aan de Krakeelpolderweg in Delft. Van deze cassette komt het duidelijk door The Cure be´nvloede Donker.

Daan van Rooyen: drums, Gerard Degen: toetsen en produktie, Leo Verbree: gitaar, bas, zang en compositie.

Randlangers

Ik ben nooit onder de indruk geweest van mijn eigen zangkwaliteiten. Daarom vroeg ik in 1982 mijn studievriend Andre de Vries om als zanger/gitarist bij de band te komen.

Na een jaartje sleutelen aan nieuwe nummers hielden wij in december 1982 de cassette Randlangers ten doop. Hiervan komt het nummer Levend in kamers. Naast Andre dus op gitaar en zang, hier ook diens broer Robert op fluit en achtergrondzang.

Muziek van Slib

Luister naar de muziek van Slib. De tracks hier beneden zijn afkomstig van de albums In de schemering en Randlangers.